داشتند، بیان می کند. امواج و میدان‌های الکترومغناطیسی که در گستره وسیعی از انرژی و فرکانس ها با خواص متفاوت ساطع می‌شوند، نقش مثبت و منفی در زندگی جانداران و گیاهان ایفا می کنند.
در اين تحقیق آزمايش زیرمورد مطالعه قرار مي گيرد که نمونه های جمع اوری شده از نقاط مختلف مشهد و در محدوده زیر 100 متر دکل BTS، فشار قوی برق و خارج از محدوده می باشد و جهت انجام این مطالعه از روشی که عبارتست از :
– اسانس گيري از طريق استخراج با تقطير با آب (کلونجر)1 مورد بررسي قرار می گیرد، و طيف كروماتوگرافي -گازي طيف سنج جرمي2 (GC-MS)و GC به منظور تعيين بررسي اثرات امواج مايکروويو براسانس و ترکيب شيميايي موجود در گونه ی گیاهی رزماری و اندازه گیری مقدار سرب موجود در این نمونه ها در فصل بهار مورد مقايسه و تجزيه و تحليل قرار گرفت.4

شکل (1-1) گیاه رزماری (Rosmarinus officinalis)

فصل دوم

کليات، مفاهيم و مراحل تحقيق

1-2) کلیات و مفاهیم
جهان امروز ما از انواع وسایل الکتریکی و الکترونیکی پر شده است. اگرچه این وسایل زندگی روزمره ما را بسیار آسان تر نموده اند، اما با این حال به طور مخفیانه در حال آسیب رساندن به سلامتی ما هستند. دستگاه های الکترونیکی نظیر کامپیوترها، تلویزیون، موبایل، ماشین های شوینده، مایکروفر ها، همچنین بسیاری از لوازم الکتریکی، فرستنده ها و آنتن هایی که بیرون از خانه ها مورد استفاده قرار میگیرند، امواج پر قدرت و بسیار خطرناکی را از خود منتشر می سازند که برای سلامتی انسان مضر است. مطالعات و تحقیقات دانشمندان نشان میدهد، حضور طولانی مدت در کنار این امواج مضر سبب بروز انواع ناراحتی ها، مرگ سلولی، ناباروری، تخریب دی اِن اِی ( DNA )، تومور و سرطان میشود. همچنین تشعشع این امواج برای بانوان باردار، سلول های در حال شکل گیری جنین و کودکان آسیب های جدی تری را به همراه خواهد داشت. بنابر يك تحقيق علمي انجام شده بر بوته گوجه فرنگي، امواج تلفن همراه، اثرات مخربي بر جانداران دارد. با اين كه اين تجربه علمي روي يك گياه انجام شده، ولي نتايج آن باعث افزايش نگراني‌‌ها از استفاده هميشگي از تلفن همراه بر انسان گشته است. يك گروه تحقيق علمي وابسته به دانشگاه «كلرمون فران» فرانسه، با هدف بررسي آثار احتمالي امواج هميشگي تلفن همراه بر جانداران، از بوته گوجه فرنگي استفاده كرده و تغيرات اين گياه را در رويارويي با اين امواج، مورد مطالعه و آزمايش قرار داده است. بر پايه اين تحقيقات، بعنوان مثال بوته گوجه فرنگي در همان ده دقيقه اول كه در كنار يك تلفن همراه، آن هم بدون مكالمه است و امواج الكترو مغناطيس را دريافت و يا صادر مي‌كند، از خود مولكولي ترشح مي‌كند؛ اين مولكول نزد بيولوژيست‌‌ها، به مولكول «استرس» معروف است و گيا‌‌هان به محض آسيب ديدن، آن را ترشح مي‌كنند. و تحقیقات گسترده دیگری نیز برای بررسی امواج الکترومغناطیس یا بعبارتی امواج مایکروویو بر موجودات زنده انجام گرفته که شاهد اثرات زیانبار ان بر موجودات زنده می باشد. و ازمایش انجام شده این تحقیق بررسی این امواج بر ساختار شیمیایی گیاه رزماری در اطراف دکل موبایل و دکل فشار قوی برق و خارج از محدوده این امواج می باشد که در ادامه به ان پرداخته شده است و نتایج این تحقیق در ادامه امده است که در ابتدا به معرفی بعضی مفاهیم و اصطلاحات درباره این گیاه دارویی و اشنایی بیشتر با ان می پردازیم (فاتح و همکاران، 1386).

1-1-2-رزماری
یکی از گیاهان دارویی با ارزش، گیاه رزماری با نام علمی Rosmarinus officinalis می باشد که با طبیعت گرم و خشک، از خانواده نعناعیان، که پرورش گیاه رزماری در بیشتر نواحی ایران معمول می باشد. پرورش دهندگان عمده گیاه رزماری را در دنیا، کشورهای شمال آفریقا خصوصاً مراکش و تونس و کشورهای جنوب اروپا خصوصاً اسپانیا، فرانسه، ایتالیا، یوگسلاوی و آمریکا تشکیل می دهند. از رزماری به صورت خوراکی در درمان اضطراب، سردرد، میگرن، فشار خون، نفخ و بی‌اشتهائی و به صورت موضعی بعنوان مسکن موضعی در درمان دردهای عضلانی و بیماریهای روماتیسمی استفاده می‌شود. همچنین بعلت عطر و طعم مناسب در صنایع آرایشی ـ بهداشتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. روغن رزماری یک روغن محرک است و از نظر رایحه و اثر، گرم و نافذ می‌باشد. اثر محرک رزماری روی سیستم اعصاب مرکزی بسیار برجسته است. مصرف رزماری چون موجب سهولت ترشح و دفع صفرا می‌شود از این جهت از آن در بیماریهای یرقان و نارسائی اعمال کبد استفاده بعمل می‌آورند.
رزماری ( اکلیل کوهی ) با طبیعت گرم و خشک، از خانواده نعناعیان، خانواده ای با طبیعت گرم، گیاهی چند ساله به صورت درختچه ای معطر که ارتفاع رشد آن به 2 متر می رسد با برگ هایی باریک و سوزنی شکل و همیشه سبز، از برگ کاج بسیار کوتاهتر و ضخیم تر، در بهار و تابستان برداشت می شود، بومی سواحل مدیترانه است، به این جهت آن را شبنم دریا یا همان رزماری می نامند. جالب اینجاست با آب و هوای کشورمان بسیار سازگار است، آفتاب گرم را به راحتی تحمل می کند، رزماری از دیر زمان مورد توجه بوده است، وجود نقاشی از این گیاه در عهد مصر باستان، شاهدی بر این ادعا می باشد.
رزماری گیاهی است که قطعا در پارک ها در افق نگاهتان بوده است که نا آشنا از کنارش عبور کرده اید.
مغرب زمین، رزماری راچون جین سینگ مشرق زمین نیروبخش میداند. پرورش گیاه رزماری در بیشتر نواحی ایران معمول می باشد.

نامهای گیاه:
لاتین: Rosmarinus officinalis
فارسی: رزماری، رومارن
عربی: اکلیل الجبل، حصالبان، حصالبان اکسیر
انگلیسی Rosemary, Common Rosemary, Moorwort, Herb of memory :
آلمانی Echter Rosmarin, Anthoskraut, krankrautblatter, kranzenkrautblatter :
فرانسه Romarin, Rose marine, Herbe aux couronnes, Feuilles de Rosmarin :
اندام داروئی: برگ و سرشاخه‌های گلدار گیاه، اندام داروئی رزماری را تشکیل می‌دهد.
عمده‌ترین ترکیبات موجود در روغن فرار گیاه را 1و8 ـ سینئول( 1و8 ـ ( cineol، بورنئول( (Borneol، کام – فر (Campher)، بورنیل استات (Bornyl acetate) ، آلفاپی‌نن (α – pinene)و B- پینن تشکیل می‌دهند که بسته به شرایط جغرافیائی محل کشت گیاه، میزان و درصد هریک ازاین مواد متغیر می‌باشد.
روش هاي مختلفي جهت استخراج اسانس از گياهان وجود دارد. كاربرد گسترده، قيمت بالا و حساس بودن اسانس ها نسبت به شرايط استخراج، منجربه پيدايش و گسترش روش هاي نوين استخراج اسانس گرديده است. اين روش هاي نوين استخراج مي بايستي علاوه بر حفظ خصوصيات كيفي اسانس، سريع تر و ارزانتر نيز باشند. اسانسها ترکیبات الی هستند که در اندامهای مختلف گیاهی وجود دارند. از انجایی که این ترکیبات در اثر مجاورت با هوا در دمای معمولی تبخیر می شوند و فرار هستند نام روغن های فرار¹ یا روغن های اتری ² به انها داده شده است و نیز به علت نقطه جوش پایین نام اسنشیال اویل ³ به انها اطلاق شده است.5
تاریخچه اسانسها و مواد معطر به هزاران سال پیش و به افسانه ها و اساطیر یونانی قدیم بر می گردد. بسیاری از اسامی اسانسهای معطر از شخصیتهای افسانه های یونانی قدیم و خدایان روم باستان منشا می گیرد مانند : منته ا 4و ارتمزیا 5 که به معنای الهه پاکی و باکرگی است.
در افسانه های یونانی امده است که ونوس 6 ( الهه زیبایی یونان قدیم ) اولین کسی بود که ازعطر برای جلب توجه دلدادگان خود استفاده می کرده و کلوپاتر 7 بادبانهای قایق خود را در عصاره گیاه سی پرینیوم 8 خیسانده بوده تا در هنگام عبور از روی رودخانه نیل، عطر ان به مشام انتونی 9برسد.
با این حال توسعه صنعت اسانس با توسعه صنعت تقطیر در مصر، ایران و هند ارتباط داشت. اطلاعات اولیه در مورد اسانس نامعلوم است̨ اما تجارت ان در کشورهای باستانی مشرق زمین و روم و یونان انجام می گرفت.
تولید و استفاده از اسانس از حدود نیمه دوم قرن شانزدهم رواج یافت. شخصی به نام هیکرونیموس 10درکتاب خود در مورد محصولات و تکنیک های تقطیر مطالب وسیعی بیان کرده است.
در این کتاب فقط از 4 اسانس : رزماری11، تر پنتین 12، جونی پرمیل 13و اسپیک لاواند 14 یاد شده است. می توان گفت مطالعه سیستماتیک اسانسها با اغاز شیمی الی مدرن به خصوص توسط جی. با. دوما 15در قرن نوزدهم اغاز شد.
در ابتدا توجه بیشتری روی استفاده دارویی انها بود. ولی به دنبال ان قابلیت انها برای عطر سازی، نوشیدنیها و مواد غذایی اهمیت پیدا کرد. اسانسها گروهی از مواد موثر گیاهی را تشکیل می دهند. اسانسها مواد خوشبو، فرار و معمولا مایع هستند که در بعضی گونه های گیاهی و یا در قسمتهای مختلف گیاهان ازجمله گل، میوه، دانه̨، برگ، پوست و چوب یا ریشه یافت می شوند (ایینه چی، 1365)
گروهی بزرگ از الکلهای معطر، الدهید ها و کتونها و اترهای معطر به مقدار کم در گیاهان وجود دارند. نقش انها ممکن است مرتبط با بوی قوی انها باشد که باعث جذب حشرات برای گرده افشانی و جذب حیوانات برای پراکندگی دانه ها می شود.
مهمترین خانواده های گیاهی که از نظر اسانسهای روغنی غنی هستند عبارتند از : میر تاسیه ، لابیاته ، مارتریکاریا، کامپزیته، روتاسیه، رساسیه، پیناسیه و امبلی فرایه ( ایینه چی، 1365).
روغن های فرار معمولا بیرنگ هستند̨ ( مخصوصا هنگامی که تازه تهیه شده باشند ) ولی به مرور زمان اکسید و رزینی شده و در نتیجه تیره می شوند. لذا توصیه شده است جهت جلوگیری از این تغییرات انها را در جای خنک، خشک و درظرف مات، سر بسته و دور از نور نگهداری کرد.
محل تشکیل و جایگیری اسانس در گیاهان بستگی به تیره های مختلف دارد، این ترکیبات بر حسب نوع گیاه در سلولهای پارانشیمی، کرکهای غده ای، سلولهای ترشحی منفرد یا مجتمع، لوله های روغنی وکانالهای شیزوژن یا شیزولیزوژن یافت می شوند. اسانسها در گیاه توسط پروتوپلاسم سلولی به وسیله تجزیه لایه رزینی دیواره سلولی یا توسط هیدرولیز گلیکوزیدها تشکیل می شوند.
اسانسها معمولا در داخل سلولهای گیاهی به صورت قطرات ریز یا گلیکول مانند جای گرفته است. به عنوان مثال در تیره فلفل اسانس در سلولهای پارانشیمی تغییر شکل یافته است و در گیاهان تیره نعناییان تارهای ترشح کننده در پی پر اسیه سلولهای پارانشیم، در تیره چتریان لوله های اسانس دارد و در مرکبات در کیسه های ترشحی پوست میوه وجود دارند. در بعضی گیاهان مانند گل سرخ فقط اندام خاصی دارای اسانس است ولی بعنوان نمونه در تیره گیاه کاج تمام اندام ها حتی چوب ساقه هایشان نیز حاوی اسانس بوده و معطر است.اما این مواد ممکن است به طور مستقیم از تغییرات پروتوپلاسم یا در اثر تجزیه شدن لایه های رزینی شده دیوار سلولی و یا هیدرولیز بعضی گلیکوزید های مشخص بوجود آیند. استفاده از برخی گیاهان در درمان بیماری‌ها توصیه شده است. قدمت استفاده از گیاهان دارویی، به‌معنی روند رو به کاهش آن در دنیای مدرن امروزی نیست، بلکه امروزه در جوامع صنعتی و در بسیاری از کشورهای پیشرفته و درحال توسعه، استفاده از طب سنتی و گیاهان دارویی برای حفظ سلامتی، به‌دلیل افزایش اعتماد مردم به استفاده

دسته بندی : No category

دیدگاهتان را بنویسید